Založ si blog

Nie, nemôžte všetko! S pozdravom, Váš ľud.

Už vyše týždňa sa na slovenskej politickej scéne rieši plagiátorská kauza predsedu hnutia SME RODINA Borisa Kollára. Informácia o žalostnej kvalite jeho diplomovky obhájenej na vysokej škole s pochybnou povesťou asi nikomu dych nevyrazila. O intelektuálnom zázemí a vzdelaní Borisa Kollára sme si tak či tak veľké ilúzie nerobili. A keďže diplom z VŠ nie je nevyhnutným predpokladom na vstup do politiky, nebol ani dôvod sa touto témou nejak špeciálne zaoberať. Ako Kollár sám správne podotkol, hlasy vo voľbách naozaj nedostal kvôli titulu. Dostal ich preto, že on nie je ako oni, rozmýšľal srdcom, hovoril jednoducho , aby ho ľudia pochopili a že nosil ten pekný šál. Čiže ani pre jeho priaznivcov nemohlo ísť o veľké sklamanie. V podstate by o nič nešlo, keby… Keby po usvedčení z podvodu prišlo to, čo sa právom očakávalo – teda vyvodenie osobnej zodpovednosti. A keby naopak nenasledovalo, to čo nasledovalo: 100 dní od vzniku vlády, ktorá sľubovala nový začiatok a  mnohým dala nádej, že sa veci v tomto štáte začnú postupne meniť k lepšiemu, sledujeme opäť oportunizmus, politikárčenie a politickú aroganciu v priamom prenose.

 

Začalo to piatkovou tlačovou konferenciou Borisa Kollára. Jeho argumentácia naznačovala, že pravdepodobne ani len nepozná pravidlá a zásady písania záverečných prác. Hlavne tvrdenie, že niekoľkostránkový text, ktorý je súčasťou jeho diplomovky, neodcitoval, lebo sa tak dohodol so svojím školiteľom, je absurdita gigantických rozmerov. Každý, kto aspoň semester študoval na vysokej škole chápe, že takáto dohoda je neprípustná a diskvalifikuje nie len študenta, ale aj daného pedagóga. Je to akoby ste tvrdili, že ste síce vzali v supermarkete lekvár a nezaplatili ho, ale je to v absolútnom poriadku, lebo ste sa tak dohodli s pokladníčkou. Poukazovanie na „Protokol originality“ je zase akoby ste sa bránili tým, že na kamerovom zázname z predajne nie je nič zachytené, hoci by vám lekvár trčal z tašky. Pseudo-riešenie, ktoré Kollár verejnosti napokon ponúkol, totiž že titul nebude dočasne používať, je drzosť najhrubšieho zrna. Ak zostaneme pri predošlej metafore – nie som zlodej, lekvár si nechám, ale dobre teda, zjem ho až keď sa nebudete pozerať.

 

Zdroj: Boris Kollár, Facebook

 

Ešte poburujúcejšia však bola reakcia Igora Matoviča v relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko. Ten v premiérskom kresle rýchlo zabudol na to, že chcel byť úprimný, odvážny a chcel bojovať za ľudí. Momentálne bojuje len za dobré vzťahy s Borisom a všetko úsilie sústreďuje iba na to, aby kamaráta náhodou neurazil. Neštíti sa pritom urážať zvyšok Slovenska. V prvom rade sa nehanbil vysloviť, že zodpovednosť za prácu nenesie študent Kollár, ale deravý antiplagiátorský systém. Teda krádež, pri ktorej Vás neprichytia (hneď), nie je krádež. Pokračoval smiešnou asi vyhrážkou, že keď sa žiada vyvodenie zodpovednosti od Kollára, budeme preverovať spätne všetky diplomové práce a tituly odoberú státisícom (!) ľudí… Neviem, či si pán premiér uvedomil, ako tým dehonestoval vysokoškolské vzdelanie ako také a ako degradoval prácu všetkých vysokoškolských učiteľov. To, čo sa stalo v Kollárovom prípade môže totiž nastať naozaj len vtedy, keď zlyhá školiteľ. Podsúvať z pozície premiéra vo verejnoprávnom médiu poslucháčom, že toto je u nás bežná prax, študenti odpisujú, učitelia svoju prácu flákajú a diplom z univerzity je v podstate iba nejaký zdrap papiera, je nehoráznosť. Áno, problémy v školstve sú, všetci o nich vieme. Ale ťažko sa nádejať, že by sa niečo mohlo zmeniť, keď túto krajinu vedú ľudia, ktorí sami chápu akademický titul len ako ozdobu spoločenského statusu. Matovič všetkému nasadil korunu vyhlásením, že od Kollára teraz očakáva, že predloží zákon, ktorým by sa v budúcnosti takýmto prácam zamedzilo. Naozaj chcel človeku, ktorý si svoj titul zjavne kúpil (to, že sa s docentom Minďašom „dohodol“, mu samozrejme veríme, inak to byť ani nemohlo) dať mandát na to, aby menil legislatívu fungovania vysokých škôl…?!

 

V médiách zazneli aj rôzne iné pokusy zahrať kauzu do autu:

Nie, nejde o pomstu urazeného Mira Beblavého, ten sa pôvodne zaoberal Petrou Krištúfkovou. Kauzu následne spustil Denník N. A nech by ich motivácia bola akákoľvek, nič to nemení na podstate veci.

Nie, nikto netlačí na rozpad koalície. Tá nestojí na egu Borisa Kollára. Či snáď ano? Stačí, ak sa vzdá funkcie predsedu Národnej rady, pretože na tento post po takomto prešľape už definitívne stratil morálne právo, a prestane používať podvodom nadobudnutý titul. Karavána pôjde ďalej. Môže zostať Borisom a pomáhať ľuďom, ako si to sám praje. K tomu titul ani funkciu nepotrebuje.

Áno, Slovensko má väčšie problémy. Preto nech tak Kollár učiní čo najskôr, aby sme sa zbytočne nezdržovali. Zodpovednosť sa však vyvodiť musí, lebo kvalita našich vysokých škôl nie je nejaká zástupná téma, ako sa nám to práve väčšina koalície snaží vsugerovať. Má vplyv na kvalitu života celej spoločnosti, pretože tá  potrebuje kvalifikovaných a odborne zdatných ľudí, nie pologramotných „vychytrálkov“.

 

Posledné dni situáciu už len šperkujú. Boris Kollár koalíciu otvorene vydiera, premiér sa národu vysmieva  a svojich koaličných partnerov poveruje nesplniteľnými úlohami, poslanecký klub SaS okato taktizuje (vyzývame Kollára k odstúpeniu, ale keby niečo, hlasovať zato nebudeme…), Richard Sulík považuje „opajcnutú diplomovku“ za „smiešnosť“…

 

Nič sa teda nezmenilo. Už neplatia slová o nulovej tolerancii voči korupcii, už sú tu opäť „naši ľudia“, už sa zase konajú tlačovky bez možnosti otázok novinárov… A my by sme mali konečne pochopiť, že čakáme na Godota. Zmena nepríde. Určite nie vďaka týmto ľuďom. Ani iným politikom. Akonáhle sa totiž človek dostane k moci, ručička jeho morálneho kompasu razom prestáva ukazovať na sever. V slušnejšej krajine budeme preto žiť len vtedy, keď to budeme my, kto bude nastavovať mantinely, čo je prípustné, a čo už za čiarou. Teraz by sme mali vyslať jasný signál, že nám nie je všetko jedno. Že žiadame vyššiu politickú kultúru. Že už neplatí, ak vyhráš voľby, môžeš všetko…

Nie, Igor, nemôžeš. Prepáč.

S pozdravom, Tvoj ľud.

 

Petícia za odstúpenie Borisla Kollára z postu predsedu NRSR:

https://www.peticie.com/vyzva_na_odstupenie_borisa_kollara_z_postu_predsedu_nr_sr?fbclid=IwAR1MxgG2ihGxLHin7gdNSCNy3BKShUKv39SG-I3dUdsEaaLivMi5XkzHKcw

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36, aktualizované: 14:55

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2312x
Priemerná čítanosť článkov: 2312x

Autor blogu

Kategórie

Archív